۴ اردیبهشت ۱۴۰۳
سلامت و درمان مجله ایران دخت

آتراکوریوم ( Atracurium )

آتراکوریوم ( Atracurium )

آتراکوریوم ( Atracurium )

نام فارسی : آتراکوریوم

نام انگلیسی : Atracurium

نام تجاری : Tracrium

طبقه بندی دارویی : مسدود کننده عصبی _ عضلانی غیر دپولاریزان

طبقه بندی درمانی : شل کننده عضلات ( اسکلتی )

شکل دارویی :  تزریقی

مکانیسم اثر :

آتراکوریوم بسیلات یک شل کننده ی عضلانی اسکلتی غیر دپلاریزان است.

این دارو با استیل کولین در اتصال ه گیرنده های کولینرژیک صفحه محرکه انتهایی رقابت کرده و با

مهار انتقال عصبی ، پاسخ صفحه محرکه انتهایی به استیل کولین را کاهش می دهد وباعث فلج

عضلات اسکلتی می شود.

مصرف در حاملگی : 

این گروه شامل داروهایی می شود که خطرناک بودن داروها در مورد انسان به اثبات نرسیده است .

ولی در مورد حیوانات می تواند عارضه جانبی داشته باشد .

آتراکوریوم ( Atracurium )

موارد مصرف :

در بیهوشی شل کردن عضلات مخطط

موارد منع مصرف :

میاستنی گراویس (ممکن است فلج عضلات طولانی شود)،در بیمارانی که آزاد شدن هیستامین در آنها خطرناک است ،حساسیت مفرط شناخته شده به دارو ، اختلال شدید الکترولیتی یا آسم.

تداخلات داروئی :

مصرف همزمان با داروهای زیر انسداد عصبی – عضلانی را تشدید می کند :
بسیاری از داروهای بیهوش کننده عمومی بخصوص انفلوران و ایزوفلوران ،آنتی بیوتیکهای آمینوگلیکوزیدی ، کلیندامایسین ، آنتی بیوتیکهای پلی میکسین ، فوروزماید ، لیتیم ، مسدود کننده های گیرنده بتا – آدرنرژیک ، مسدود کننده های عصبی – عضلانی دپولاریزان ، سایر داروهای مسدود کننده عصبی – عضلانی غیر دپولاریزان ، املاح تزریقی منیزیم ، کینین ، مدرهای تیازیدی و داروهای دفع کننده پتاسیم. درمصرف همزمان با ضد دردهای شبه تریاک ممکن است موجب ضعف اضافی تنفسی شود و باید طی جراحی و بلافاصله پس از آن با رعایت احتیاط فراوان مصرف شود.

عوارض جانبی :  

کاهش فشار خون ،مشکل تنفسی ، اختلال در تخلیۀ ترشحات ریه ،

هشدارها :

تزریق آتراکوریوم تنها باید توسط کسانی انجام شود که در حمایت های تنفسی مهارت دیده اند. تجهیزات و پرسنل باید فورا لوله گذاری داخل تراشه و تنفس مصنوعی صورت گیرد که شامل تجویز اکسیژن فشار مثبت هم می شود. کیفیت تنفس باید بررسی شود. عوامل برگشتی انتی کولین استراز باید فورا در دسترس باشد.
آتراکوریوم بسیلات نباید بصورت عضلانی تزریق شود.
آتراکوریوم اثر شناخته شده ای روی سطح هوشیاری و آستانه ی درد ندارد بنابراین بعنوان داروی کمکی در جراحی باید با داروی بیهوشی مناسبی بکار رود.

داروی تزریقی آتراکوریوم بسیلات که دارایPHاسیدی می باشد ، نباید با محلول های قلیایی ( از قبیل محلول باربیتورات) در یک سرنگ مشترک مخلوط شود یا تزریق همزمان در طی انفوزین داخل وریدی با یک سرسوزن نباید انجام شود . بسته به PH حاصله از چنین مخلوطی ، آتراکوریوم ممکن است غیر فعال شده و اسید ازاد شده ممکن است رسوب کند.
ویال تزریقی آتراکوریوم بسیلات ۱۰ میلی لیتر( چند دوزی )حاوی بنزیل الکل است. در نوزادان ، بنزیل الکل سبب بروز اختلالات عصبی و سایر عوارضی می شود که می تواند گاها منجر به مرگ شود. آتراکوریوم بسیلات ۵ میلی لیتر (یکبار مصرف )حاوی بنزیل الکل نمی باشد.
هر چند آتراکوریوم نسبت به دتوبوکورارین یا متوکورین پتانسیل کمتری در آزادکردن هیستامین دارد با اینحال در افراد حساس ممکن است باعث آزادشدن ناگهانی هیستامین شود که خطرناک است. در بیماران قلبی عروقی با علائم بالینی وبیماران با سابقه واکنش های آنافیلاکتیک شدید یا آسم باید با احتیاط مصرف شود.

نوشته های مرتبط

سفر به شیراز و دیگر شهرهای جنوبی

هادی گراوندی

آمینو کاپروئیک اسید ( AMINOCAPROIC ACID )

هادی گراوندی

آشنایی با خواص روغن معطر ترخون

فاطمه میرزایی