۱۰ فروردین ۱۴۰۳
سلامت و درمان مجله ایران دخت

راهکار هایی برای تنظیم چرخه قاعدگی

عادت ماهیانه

عادت ماهیانه هر زن قسمتی از چرخه ماهانه او است. تعداد روز های قاعدگی در هرفرد متفاوت است اکثر افراد بین ۲ الی ۷ روز خونریزی دارند .علائم قاعدگی معمولا ۵ الی ۱۱ روز قبل از شروع پریودی آغاز می شوند. گاها به دلیل ورزش، رژیم های غذایی و استرس تعادل هورمون های بدن بهم میریزد و این موضوع بر دوره های ماهانه شما تاثیر میگذارد و باعث عقب انداختن و یا جلو انداختن پریودی می شود. در ادامه با ما همراه باشید تا بفهمید چگونه می توانید یک دوره را با تغییر سبک زندگی و مکمل ها و سایر روش های درمانی تنظیم کنید.

۱_رژیم خود را چک کنید

مصرف زیاد یا کم غذا یا عدم دریافت مواد مغذی لازم بدن ممکن است، باعث فشار به هیپوتالاموس، هیپوفیز و غدد کلیوی شود. این غدد تعادل هورمونی شما را برقرار می کنند که بر چرخه قاعدگی شما ثاثیر می گذارد.

۲_از کم کردن کربوهیدرات خودداری کنید

دریافت نکردن کربوهیدرات می تواند موجب برهم ریختن چرخه قاعدگی شما شود. شما با کم کردن کربوهیدرات باعث مختل شدن عملکرد تیروئید و در نتیجه کاهش سطح لپتین در بدن می شوید. لپتین به واسطه سلول های چربی تولید شده و به تنظیم کردن هورمون های تولید مثل کمک می کند.

۳_از مصرف زیاد فیبر خودداری کنید

فیبر غلظت پروژسترون،  استروژن،  هورمون لوتئین ساز (LH)،  هورمون محرک فولیکول (FSH) را کاهش می دهد. این هورمون ها نقش اساسی در تولید مثل بدن ایفا می کنند. در نتیجه مصرف بیش از حد فیبر می تواند بر تخمک گذاری اثر بگذارد. اما تمام تحقیقات از این نظریه پیروی نمی کند برخی مطالعات نیز نشان می دهد مصرف فیبر تاثیری بر تخمک گذاری در دوره قاعدگی ندارد.

۴_مصرف به اندازه فولات

فولات که همان ویتامین  B9 یا فولیک اسید است یکی از ضروری ترین ویتامین های لازم برای بدن می باشد. فولات موجب تقویت عمل تخمک گذاری منظم و بالا رفتن سطح پروژسترون در نیمه دوم عادت ماهیانه شما می شود و ممکن است از باروری نیز پشتیبانی کند.

منابع سرشار از فولات عبارتند از :

– عدس

– مارچوبه

– آب پرتقال

– اسفناج

۵_مصرف به اندازه چربی

استفاده از چربی به اندازه کافی می تواند از سطح هورمون و تخمک گذاری پشتیبانی کند. استفاده از اسید های چرب غیر اشباع می تواند برای تخمک گذاری مفید باشد.  منابع اسید های چرب غیر اشباع درمواد زیر یافت می شود :

  • روغن های گیاهی
  • دانه های کتان
  • روغن های گیاهی
  • ماهی سالمون(چرب)

۶_استفاده از آناناس و پاپایا

برخی نتایج نشان داده که مصرف آناناس و پاپایا (خربزه درختی) می تواند به تنظیم چرخه پریودی کمک کند. پاپایا سرشاراز کاروتن است ماده مغذی که از سطح  استروژن پشتیبانی می کند. آناناس نیز شرسار ازآنزیم بروملین است که به جریان یافتن خون و تولید گلبول قرمز و سفید کمک می کند.

۷_استفاده از مکمل های غذایی

برخی مکمل ها امکان دارد با پشتیبانی از سطح هورمون های شما یا از بین بردن کمبود های غذایی نظم قاعدگی شما را تنظیم کند. اما توصیه می شود قبل از مصرف هرگونه مکملی با پزشک خود مشورت کنید.

۸_مصرف اینوزیتول

اینوزیتول بطور معمول در بدن شما یافت می شود اینوزیتول ماده ای همانند ویتامین Bاست. همچنین گوشت، مرکبات، لوبیا سرشار از اینوزیتول می باشند. مصرف مکمل اینوزیتول می تواند تخمک گذاری و میزان بارداری را در زنان نابارور را افزایش دهد. اینوزیتول هورمون FSH را  را که برای عملکرد تخمدان مهم است تحت تاثیر قرار داده و چرخه نا منظم قاعدگی را بهبود می بخشد.

۹_مصرف دارچین

دارچین با تنظیم سطح انسولین به هورمون ها و چرخه قاعدگی کمک شایانی می کند. زنانی که مبتلا به سندروم تخمدان پلی کیستک هستند که اکثرا دارای میزان بالایی از انسولین و قاعدگی نا منظم هستند، دارچین چرخه قاعدگی منظم تری را برای آنها ایجاد می کند. همچنین می تواند درد زنانی که دوره قاعدگی دردناکی دارند را کاهش دهد.

۱۰_مصرف شاه توت

شاه توت یکی از رایج ترین گیاهانی است که برای سلامتی زنان و کاهش علائم PMS بسیارپرکاربرد می باشد. علائم PMSعبارتند از : خلق و خوی افسرده، درد پستان و احتباس مایعات. همچنین شاه توت به کاهش سطح پرولاکتین و افزایش سطح پروژستون در بدن کمک می کند و هنگامی که این دو هورمون در تعادل باشند  چرخه قاعدگی منظم تر است.

۱۱_داشتن وزن مناسب

 احتمالاً وزن بدن شما بر چرخه قاعدگیتان اثر می گذارد اما چگونگی آن دقیقا مشخص نیست. برخی تحقیقات نشان می دهد اگر شما اضافه وزن دارید، احتمال داشتن قاعدگی دردناک برای شما وجود دارد. یک مطالعه که درسال ۲۰۱۷ صورت گرفت نشان داد که اگر فردی دارای اضافه وزن باشد احتمال پریودی نا منظم و ناباوری در آن شخص بیشتر است زیرا دانشمندان اعتقاد دارند که اضافه وزن بر محور HPA تاثیر میگذارد و هورمون های بدن را تنظیم میکند. همچنین تغییر وزن های ناگهانی نیز باعث قاعدگی نامنظم می شود. پس برای داشتن قاعدگی منظم باید هدف بر این باشد که به یک وزن ثابت برسید.

۱۲_از استرس دوری کنید

دانشمندان دریافته اند که غددفوق کلیوی در مقابل استرس هورمون کورتیزول و پروژسترون ترشح می کنند اگرچه ترشح پروژسترون می تواند اضطراب را کاهش دهد اما ممکن است چرخه قاعدگی معمول شما را مختل کند.

دریک مطالعه به عمل آمده، نشان داده شده که افرادی که ۵روز در هفته به مدت ۳۵دقیقه  تمرین یوگا داشته اند شاهد بهبود در نظم چرخه قاعدگی ، درد و علائم گوارشی مرتبط با دوره های قاعدگی خود بوده اند.

سؤال

_چه موقعی باید به پزشک مراجعه کنیم؟

توجه داشته باشید که تغییرات گاه و بی گاه چرخه قاعدگی شما می تواندبراثر عواملی چون استرس، رژیم غذایی نامناسب، تغییرات آب و هوایی باشد. اما بی نظمی مداوم می تواند نشان از یک بیماری باشد. توصیه می شود با مشاهده موارد زیر به پزشک مراجعه کنید:

  • هنگامی که ۳ماه پریود نشدید
  • هنگامی که حجم لخته های خون شما بزرگتر از همیشه بود
  • هنگامی که خونریزی شما به قدری شدید باشد که هر یک ساعت یکبار مجبور به تعویض پد بهداشتی خود شدید
  • هنگامی که هر ۳۵ روز یک بار پریود شدید
  • هنگامی که دچار درد طولانی مدت و بی سابقه شدید
  • هنگامی که متوجه توده غیرمعمول در پستان و یا در زیر بغل خود شدید

 

نوشته های مرتبط

آشنایی با خواص و مضرات شوید یا شبت

هادی گراوندی

شانه زدن صحیح انواع مو ها و انتخاب شانه ی مناسب برای افراد مختلف

مدیر محتوا

برم هگزین کلراید ( BROMHEXIN HCL )

هادی گراوندی

ارسال دیدگاه

سه × 4 =