۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
سلامت و درمان مجله ایران دخت

دیابت و راه های کنترل و عوارض آن

دیابت

دیابت و راه های کنترل

از هر ۲۰ ایرانی یک نفر به دیابت مبتلاست و نیمی از این تعداد اطلاعی از بیماری خود ندارند. هر ۱۰ ثانیه یک نفر در جهان به دلیل عدم آگاهی از دیابت و روش کنترل آن، جان خود را از دست می‌دهد. همچنین هر ۳۰ ثانیه یک نفر در جهان به علت عدم آگاهی از دیابت و روش کنترل آن، پای خود را از دست می‌دهد

دیابت و راه های کنترل

پنج راه برای کنترل دیابت وجود دارد: دیابت و راه های کنترل

آموزش:

افراد دیابتی تنها در صورتی موفق به کنترل دیابت خود خواهند شد که در مورد اصول پایۀ درمان دیابت، آموزش های لازم را دیده باشند. در واقع آموزش را می توان به طور قطع به عنوان مهم ترین پایۀ درمان دیابت به حساب آورد.

هر فرد دیابتی باید در سال ۱۵ ساعت آموزش ببیند. ناگفته نماند که آموزش حتی در حد ۱ ساعت هم تاثیر چشمگیری در شما خواهد داشت.

 تغذیه: دیابت و راه های کنترل

شاید بیشترین نگرانی و سؤال افراد دیابتی مربوط به نوع تغذیۀ آنها باشد. تغذیه ی صحیح نه تنها به کنترل بهتر قند خون (مخصوصا قند خون ۲ ساعت بعد از غذا)  بلکه به کم کردن وزن یا حفظ وزن طبیعی و نیز کنترل چربی و فشار خون کمک قابل توجهی می کند.  نکته ی قابل توجه این است که تغذیه صحیح هم برای پیشگیری و هم کنترل دیابت مؤثر می باشد.

ورزش: دیابت و راه های کنترل

کمترین اثر مثبت ورزش در افراد دیابتی کاهش قند خون در کوتاه مدت است. ولی ورزش اثرات بسیار مفید دیگری نیز دارد از جمله کاهش مقاومت بدن به انسولین که در نتیجه آن عملکرد انسولین در بدن و قند خون در دراز مدت نیز بسیار بهتر کنترل می شوند.

ورزش (مخصوصا ورزش های هوازی) باعث تقویت دستگاه قلب و گردش خون می گردد که در افراد دیابتی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. ورزش نیز همانند تغذیه در پیشگیری از دیابت بسیار تأثیر دارد.

 

دیابت و راه های کنترل

داروها:

داروها در جای خود اهمیت بسیار زیادی در درمان دیابت دارند ولی نباید فراموش کرد که درمان های غیر دارویی از جمله ورزش و رژیم غذایی نیز باید همزمان با مصرف داروها انجام شوند تا درمان به شکل مطلوب تری صورت پذیرد. داروهای تجویز شده می تواند شامل قرص یا انسولین باشد. در دیابت نوع ۱،از همان ابتدای تشخیص، انسولین تجویز می شود. در درمان دیابت نوع ۲ کنترل قند عموما با قرص شروع می شود که این داروها با افزایش دادن ترشح انسولین از لوزالمعده و نیز کاهش مقاومت به انسولین به کنترل قند خون کمک می کنند.

ولی در نظر داشته باشید که یکی دیگر از پله های کنترل قند در افراد دیابت نوع ۲ می تواند انسولین باشد.  در این نوع دیابت هر چقدر انسولین زودتر شروع شود، از عوارض نا مطلوب دیابت می تواند جلوگیری کند.

 اندازه گیری شخصی قند خون: دیابت و راه های کنترل

اهمیت اندازه گیری قند خون با دستگاه در منزل را شاید بتوان به سرعت شمار ماشین تشبیه کرد. اگر ماشینی سرعت شمار نداشته باشد تنها باید با تکیه بر حس شخصی و تا حدی تجربه، رانندگی کرد که صد البته کاری بسیار خطرناک است.

بدون اندازه گیری شخصی قند خون شما نمی توانید از اثر غذاها و یا ورزش های مختلف بر روی قندخونتان با خبر شوید و به همین خاطر نوسانات قند خون در شما بیشتر خواهد بود.

این اندازه گیری به شرطی که با آموزش های لازم همراه شود نه تنها این نوسانات، بلکه معدل قند خون را نیز به طور چشمگیری کاهش خواهد داد.

کنترل مطلوب دیابت: دیابت و راه های کنترل

افراد دیابتی علاوه بر کنترل قند و هموگلوبین ، باید چربی و فشار خون خود را هم در محدوده هدف نگهداری کنند. در مورد این اهداف کنترلی حتما با پزشک خود مشورت کنید.

علائم بیماری دیابت: دیابت و راه های کنترل

این بیماری می‌ تواند همراه با علائم و نشانه‌هایی باشد که شناخت این نشانه‌ ها قبل از انجام آزمایش کار راحت‌ تری است.

ازجمله این علائم مشترک در بین انواع دیابت می‌ توان موارد زیر را نام برد:

  • افزایش احساس تشنگی
  • افرایش احساس گرسنگی
  • خشکی دهان
  • تکرر ادرار یا عفونت ادراری
  • کاهش وزن غیر قابل‌ توجیه
  • خستگی و ضعف غیر قابل‌ توجیه
  • تاری دید
  • سردرد

دیابت و راه های کنترل

عوارض جانبی دیابت: 

عوارض طولانی‌ مدت این بیماری آزاردهنده، به ‌تدریج ممکن است در فرد ایجاد شود. در فردی که مبتلاست، کنترل قند خون در فرد کاهش می‌یابد و خطر ابتلا به عوارض بیشتر است. در نهایت، عوارض دیابت ممکن است غیرفعال یا حتی تهدیدکننده زندگی فرد باشد.

عوارض احتمالی عبارت‌اند از:

بیماری قلب و عروقی: دیابت و راه های کنترل

دیابت به‌طور چشمگیری خطر ابتلا به انواع مشکلات قلبی عروقی، ازجمله بیماری عروق کرونر را با درد قفسه سینه (آنژین)، حمله قلبی، سکته مغزی و باریک شدن شریان‌ ها (آترواسکلروز) افزایش می‌ دهد. در افراد مبتلا به دیابت احتمال ابتلا به بیماری قلبی یا سکته مغزی افزایش می‌ یابد.

آسیب عصبی (نورپاتی):  دیابت و راه های کنترل

قند اضافی می‌ تواند به دیواره‌های عروق خونی کوچک (مویرگ‌ها) که اعصاب فرد را به‌ خصوص در پاها، غذا رسانی می‌کند آسیب برساند.

این آسیب می‌تواند باعث بی‌حسی، سوزش و یا درد شود که معمولاً در انگشتان دست یا انگشتان پا شروع می‌ شود و به‌ تدریج گسترش می‌ یابد.

در صورت عدم درمان، ممکن است فرد اعصاب این نواحی را از دست بدهد. آسیب اعصاب مربوط به دستگاه گوارش می‌ تواند باعث تهوع، استفراغ، اسهال یا یبوست شود. در مردان، ممکن است این آسیب منجر به اختلالات جنسی شود.

  آسیب کلیه (نفروپاتی):دیابت و راه های کنترل

کلیه‌ها حاوی میلیون‌ ها رگ‌ خونی کوچک هستند که مواد زائد را از خون شما دفع می‌ کنند. دیابت می‌ تواند به این سیستم تصفیه حساس بدن آسیب برساند. آسیب جدی می‌ تواند منجر به نارسایی کلیه که ممکن است نیاز به دیالیز یا پیوند کلیه داشته باشد.

 آسیب چشم (رتینوپاتی):

دیابت می‌تواند به عروق خونی شبکیه (رتینوپاتی دیابتی) آسیب برساند که به‌طور بالقوه منجر به کوری می‌ شود. دیابت همچنین در بینایی می تواند مشکلات دیگری مانند آب‌ مروارید را  افزایش می‌ دهد.

آسیب پا (زخم پای دیابتی):

آسیب عصبی در پا و یا فقر جریان خون به پاها باعث افزایش خطر عوارض مختلف پا می‌ شود.  در صورت عدم درمان، تاول‌ها و زخم‌ های پا می‌تواند عفونت‌ های جدی را ایجاد کند که اغلب به‌ندرت بهبود می‌ یابند.  در نهایت این عفونت‌ ها ممکن است باعث نیاز به قطع عضو در فرد مبتلا شود.

مشکلات پوستی: دیابت و راه های کنترل

دیابت ممکن است شما را بیشتر در معرض مشکلات پوستی، ازجمله عفونت‌ های باکتری و قارچی قرار دهد.

اختلال شنوایی: دیابت و راه های کنترل

انواع مشکلات شنوایی در افراد مبتلا به بیماری قند شایع‌تر است.

بیماری آلزایمر: دیابت و راه های کنترل

دیابت نوع ۲ ممکن است خطر ابتلا به زوال عقل مانند بیماری آلزایمر را افزایش دهد. به علت کنترل قند خون ضعیف‌تر، خطر ابتلای بیشتری به نظر می‌رسد.

اگرچه نظریه‌ هایی وجود دارد که چگونه این اختلالات به هم مرتبط می‌ شوند، اما هنوز هیچ اثری ثابت نشده است.

افسردگی: دیابت و راه های کنترل

علائم افسردگی در افراد مبتلا به نوع ۱ و نوع ۲ این بیماری معمول است.افسردگی می‌تواند بر مدیریت، کنترل و درمان دیابت تأثیر بگذارد.

به عنوان نکته پایانی می توان گفت همیشه پیشگیری بهتر از درمان بوده است. بهتر است عوامل خطر این غول وحشتناک را در نظر گرفته و از ابتلا به آن پیشگیری کنیم.

برای دیدن مجله تخصصی ایران دخت کلیک کنید. 

ایران دخت

پنج راه برای کنترل دیابت وجوددارد پنج راه برای کنترل دیابت وجوددارد  عوارض جانبی دیابت عوارض جانبی دیابت عوارض جانبی دیابت بیماری آلزایمر و دیابت

علائم بیماری دیابت علائم بیماری دیابت علائم بیماری دیابت بیماری آلزایمر و دیابت  بیماری آلزایمر و دیابت

نوشته های مرتبط

چگونه شروع به دوست داشتن خود کنیم؟

هادی گراوندی

استفاده از روغن آرگان برای من لازم است؟

صدیقه مخلوق پور

تاثیر آجیل و مغز دانه ها بر تناسب اندام

مدیر محتوا