۳۱ فروردین ۱۴۰۳
تغذیه و تناسب اندام مجله ایران دخت

آشنایی با انواع مزاج

آشنایی با انواع مزاج

آشنایی با انواع مزاج

مزاج و ویژگی های رفتاری و ظاهری آن ها در پست های قبل سلامت و درمان مجله ی تخصصی ایران دخت بررسی کردیم که در اینجا مقدمه ی کوتاهی را عنوان می کنیم.

تاثیر نوع مزاج بر تغذیه را نمی توان نادیده گرفت. تغذیه ی هر فرد بر اساس مزاجی که دارد به صورت مستقیم بر سلامتی اش تاثیر می گذارد. مزاج افراد تحت تاثیر گرمی، سردی، خشکی و تری بدن و اعضای آن است.

شناسایی ویژگی ها و خصوصیات بدنی و پرداختن به آنها نقش بزرگی در عملکرد صحیح و مناسب اندام ها و اعضای درونی بدن از قبیل مغز، دستگاه اعصاب، دستگاه گوارش، کلیه ها و دیگر اعضای بدن دارد.

افراد از نظر نوع مزاج در چهار گروه تقسیم بندی می شوند:

۱) گرم و خشک (صفراوی)
۲) گرم و تر (دموی)
۳) سرد و خشک (سوداوی)
۴) مزاج سرد و تر (بلغمی)

تغذیه بر اساس مزاج

همچنین مزاج ها بر اساس فصل ها به صورت زیر تقسیم بندی می شود: تغذیه تغذیه بر اساس مزاج

بهار: مزاج گرم و تر- مضر برای دموی ها و مفید برای سوداوی ها
تابستان: گرم و خشک- مضر برای صفراوی ها و مفید برای بلغمی ها
پاییز: سرد و خشک- مضر برای سوداوی ها و مفید برای دموی ها
زمستان: سرد و تر- مضر برای بلغمی ها و مفید برای صفراوی ها

تغذیه بر اساس مزاج

تغذیه بر اساس مزاج

باید ها و نباید های تغذیه بر اساس مزاج

دموی ها (گرم و تر-بهاری ها)تغذیهتغذیه بر اساس مزاج

ذائقه و گرایش غذایی دموی هاآشنایی با انواع مزاج

همه نوع غذایی می خورند اما گرایش بیشتری به مصرف شیرینی و ترشی دارند. این افراد معمولا اشتهای زیادی برای خوردن دارند و معمولا دچار اضافه وزن و چاقی می شوند.

دموی مزاج ها در معرض خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی و سکته ها ی مغزی هستند، بنابراین باید از غذاهایی با طبع لطیف برای کاهش غلظت خون استفاده کنند.

باید و نباید مواد غذایی و عادات دموی ها

این دسته از افراد باید زیاد آب بنوشند. این عمل سبب رقیق شدن خونشان می شود و حرارت بدنشان را متعادل می کند. بدلیل پرخوری باید اعتدال در خوردن را رعایت کنند. مصرف غذاهای سرخ کرده و حجیم، غذاهای آماده، شیرینی جات بایستی از برنامه ی تغذیه ای این افراد حذف شود.

مصرف سردی ها بایستی در برنامه ی غذایی این گروه قرار بگیرد. همچنین باید از مصرف زیاد گوشت و ادویه های گرم مثل دارچین خودداری کنند. این دسته از افراد بهتر است آب و چای را با چند قطره آب لیموشیرین تازه بنوشند.

دموی مزاج ها باید حواسشان باشد که در خواب زیاده روی نکنند و بین ۶ تا ۷ ساعت در شبانه روز بخوابند. همچنین اینکه روزانه ۱۵ تا ۳۰ دقیقه پیاده روی کنند.

مواد غذایی مفید

مصرف خاکشیر، تخم ریحان، سوپ یا آش جو، نان جو، برگ زردآلو، هلو و انجیر برای دموی مزاج ها مفید است.

مواد غذایی مضر

خوردن خوراکی هایی مانند آب یخ، نوشابه، تخم مرغ، بادمجان، ترشی، سرکه، سیر و چای برایشان ضرر دارد.

تغذیه بر اساس مزاج

صفراوی ها (گرم و خشک-تابستانی ها)

ذائقه و گرایش غذایی صفراوی ها

اشخاص با مزاج گرم و خشک (صفراوی ها)، میل زیاد آن ها به خوردن ترشیجات و همچنین خوراکی های سردی مانند کاهو، هندوانه و … است.

همچنین اینکه گرایش خوردن شیرینی جات در آن ها بسیار کم است. این افراد معمولا با خوردن غذاهای گرمی حالشان بد می شود.

غذاهای گرمی تاثیر منفی شدید رویشان دارد یعنی اگر گرمی بخورند فشارشان به سرعت کاهش پیدا می کند. برخلاف اینکه وقتی یک فرد بلغمی عسل می خورد فشارش بالا می رود. ولی یک فرد صفراوی اگر عسل بخورد فشارش پایین می آید، سردرد می گیرد، جوش صورت می زند.

باید و نباید مواد غذایی و عادات صفراوی ها

این گروه از افراد نباید پرخوری کنند و باید مصرف شیرینی را کم کنند. همچنین غذا‌های پر حجم مثل آش رشته و ماکارونی برایشان مفید نیست.

توصیه می شود در فصل تابستان از خنکی جات (مانند آب دوغ خیار، ماست، خیار و کمی نان، سبزیجات خنک مانند خیار، کاهو، کدو خورشتی (سبز)، گشنیز، اسفناج، ماست و اسفناج) استفاده شود.

مواد غذایی مفید

مصرف شاتوت، انار، زرشک، تمشک، زردآلو، هلو، سیب، گلابی، خیار، کدو، کاهو و اسفناج برای صفراوی مزاج ها مفید است.

مواد غذایی مضر

مصرف سیر، پیاز، ادویه هـای تند، گوشت قرمز، موز، خربزه، آناناس، انجیر، غذا هـای سرخ کرده، گردو، پسته، فندق و نارگیل با مزاجشان سازگار نیست.

تغذیه بر اساس مزاج

تغذیه بر اساس مزاج

بلغمی ها (سرد و تر-پاییزی ها)

ذائقه و گرایش غذایی بلغمی هاتغذیه بر اساس مزاج

افراد بلغمی مزاج از نظر عادات غذایی تمایل زیاد به خوردن خوراکی های گرم از جمله شیرینی جات و ادویه ها و مصرف نکردن خوراکی های سرد مانند ترشیجات هستند. ماست و دوغ و سردیجات آنان را اذیت می کند.

باید و نباید مواد غذایی و عادات بلغمی هاتغذیه بر اساس مزاج

بهتر است این دسته از افراد غذاهای با طبع گرم و خشک را با رعایت نکاتی و به همراه مصلح آن مصرف کنند. به عنوان مثال گردو دارای طبع گرم و خشک است ولی افراد بلغمی مزاج باید گردو را با پنیر مصرف کنند.

افراد بلغمی به دلیل مزاج سرد و ترشان باید در مصرف غذاها و خوراکی هایی که مزاج سرد دارند پرهیز داشته باشند. مزه دار کردن غذا با ادویه ها و سبزیجات معطر که طبع گرم دارند همچون زعفران، دارچین، هل، خردل، نعناع، ریحان، کرفس و ترخون نیز از دیگر نکاتی است که برای این گروه مناسب است.

مواد غذایی مفیدتغذیه بر اساس مزاج

مصرف خوراکی هایی مانند خرمای خشک، انبه، سیب، بـه، توت، انجیر، انگور، کشمش، هویج، کرفس، زنجبیل، دارچین و زیره برای بلغمی مزاج ها مفید است.

مواد غذایی مضرتغذیه بر اساس مزاج

به افراد دارای مزاج سرد و ‌تر توصیه می شود خوراکی هایی مانند کاهو، هندوانه، گرمک، کدو خورشتی، مرکبات و کیوی، هلو، زردآلو، شلیل، قارچ، ذغال اخته، آش، سوپ ماهی و کله پاچه نخورند.

آشنایی با انواع مزاج

سوداوی ها (سرد و خشک-زمستانی ها)آشنایی با انواع مزاج

ذائقه و گرایش غذایی سوداوی هاتغذیه بر اساس مزاجتغذیه بر اساس مزاج

ذائقه ی این دسته به سمت مصرف شیرینی جات و غذاهای گرمی گرایش دارد و خوراکی های سرد با مزاجشان سازگار نیست.

باید و نباید مواد غذایی و عادات سوداوی هاتغذیه بر اساس مزاج

برای آنها که سوداوی مزاج هستند پرهیز از مصرف خوراکی ها و غذاهای سودازا خیلی اهمیت دارد؛ بنابراین تا جایی که می توانید مصرف غذاهایی که در آنها از بادمجان، فلفل دلمه و کلم بروکلی استفاده شده پرهیز کنید. تا جایی که می توانید سماق را چاشنی غذای تان کنید و از آبغوره و سرکه برای طعم دار کردن غذا و سالاد کمک بگیرید.

مواد غذایی مفیدآشنایی با انواع مزاج

خوردن خوراکی هایی مانند گوشت گوسفند، خروس و شتر، نمک دریا، نبات سفید، نعنا و روغن کنجد، کلم، جوانه گندم، ماش، پسته، بادام، گردو و چای دارچین به سوداوی مزاج ها توصیه می شود.

مواد غذایی مضر

عموما سوداوی مزاج ها از مصرف مواد غذایی مانند گوشت گوساله، ماهی، عدس، گشنیز، لوبیا، بادمجان و سبزیجاتی مثل خیار، کاهو، گوجه فرنگی و میوه هایی مثل موز و کیوی منع می شوند.

برای دیدن :

ایران دخت

آشنایی با انواع مزاج آشنایی با انواع مزاج سرد و تر (بلغمی) گرم و تر (دموی) سرد و خشک (سوداوی)

نوشته های مرتبط

بهترین مواد معدنی و ویتامین ها برای درمان آکنه

مدیر محتوا

آشنایی با انواع عسل

هادی گراوندی

صورت قلبی شکل و شنیون و مدل موی مناسب آن

صدیقه مخلوق پور