اینستاگرام (Instagram) یا اینستا شبکه اجتماعی اشتراک گذاری عکس و ویدیو است که این امکان را به کاربرانش می دهد که عکس ها و ویدیوهایشان را در دیگر شبکه های اجتماعی نظیر «فیس بوک »، «توییتر»، «تامبلر» و «فلیکر» به اشتراک بگذارند. کاربران همچنین می توانند از فیلترهای دیجیتال برای عکس هایشان استفاده کنند. محدودیت اشتراک گذاری ویدیو در حال حاضر در اینستاگرام ۶۰ ثانیه است. اینستاگرام به وسیله «کوین سیستروم» و « مایک کرایگر» خلق و در اکتبر ۲۰۱۰ راه اندازی شد. این سرویس به سرعت محبوبیت کسب کرد و تعداد کاربرانش به بیش از ۳۰۰ میلیون کاربر تا دسامبر ۲۰۱۴ رسید.
فیس بوک در آوریل ۲۰۱۲ ، اینستاگرام را به مبلغ یک میلیارد دلار ( به صورت نقد و سهام ) خریداری کرد. در سال ۲۰۱۳ اینستاگرام ۲۳ درصد رشد کرد، در حالی که فیس بوک به عنوان کمپانی مادر تنها ۳ درصد رشد را تجربه کرد. گفته می شود اگر اینستاگرام همین رشد را حفظ کند، از فیس بوک بزرگ تر خواهد شد. بین شبکه های مختلف اجتماعی، اینستاگرام نقش اصلی را در ذائقه سازی، معرفی سبک زندگی و ترویج مد ها و محصولات متنوع ایفا می کند. برخی اصطلاحات اینستاگرام به شرح زیر است :
— فیلتر (Filter)
هنگام ارسال تصویر می توان با استفاده از فیلتر ها ، افکت یا جلوه بصری خاصی به آن عکس اضافه کرد و آن را هنرمندانه تر نشان داد.
— فالو(Follow)
به معنی دنبال کردن. منظور کاربران علاقه مندی است که به صورت مرتب پست های فرد دیگر را دنبال و مشاهده می کنند.
— فید (Feed)
هنگامی که شخصی شخص دیگری را دنبال می کند، وقتی فرد دوم، پست جدیدی ارسال می کند، آن پست در Feed نفر اول قرار می گیرد. فید در اینستاگرام اولین صفحهای است که هنگام وارد شدن به اینستاگرام با آن روبرو میشوید. در این صفحه میتوانید جدیدترین استوری و پستهای فالوورهایتان را مشاهده کنید. در حقیقت این فید در صفحۀ home شما نشان داده میشود.
— فالوور (Follower)
follower در لغت به معنای دنبال کننده یا تعقیب کننده است. هنگامی که شما پیج کسی را دنبال یا فالو میکنید، شما به فالوورهای آن پیج اضافه میشوید. در مقابل تمام کسانی که پیج شما را فالو (دنبال) میکنند نیز به فالوورهای پیج شما میپیوندند.
— فالویینگ (Following)
following در لغت به معنای پیروی یا تقلید است. وقتی شما دیگران را فالو میکنید، در قسمت فالویینگ (following) میتوانید آنها را مشاهده کنید. در مورد بقیه پیجها نیز به همین صورت است. فالویینگ هر پیج تعداد کسانی است که توسط آن پیج فالو شدهاند.
— استوری (Story)
story در لغت به معنای “داستان گفتن و روایت کردن” است. استوری از قابلیتهای پرطرفداری است که در سال ۲۰۱۷ به اینستاگرام اضافه شد. این قابلیت به این صورت است که شما میتوانید برای مدت ۲۴ ساعت عکس یا ویدویی (با محدودیت ۱۵ ثانیه) را با فالوورهای خود شیر کنید. این عکس یا ویدیو بعد از ۲۴ ساعت خود به خود حذف میشود. اگر میخواهید این استوری را نگه دارید میتوانید آنرا به بخش highlight اضافه کنید. در استوری اینستاگرام امکان لایک وجود ندارد و کامنتهای فالوورهای شما تنها توسط خود شما قابل دیدن است. در حقیقت شما میتوانید ببینید که چه کسانی استوری شما را دیدهاند و کامنتهایتان را بخوانید.
استوری دارای قابلیت های گوناگونی برای ادیت تصاویر و ویدیو است که باعث محبوبیت بیشتر آن شده است. همچنین در آپدیتهای جدید اینستاگرام قابلیت نظرسنجی نیز به استوری اینستاگرام اضافه شده است.
— لایو (Live)
live به معنای پخش زنده است. در اینستاگرام نیز لایو (live) در همین معنی بهکار میرود. شما به صورت زنده میتوانید فیلم بگیرید و با فالوورهای خود به اشتراک بگذارید. تمام کسانی که در حال دیدن لایو شما در اینستاگرام هستند میتوانند لایک کنند و به صورت آنلاین کامنت بگذارند. این کامنتها توسط تمام فالوورهای شما قابل دیدن است. درست مانند استوری لایو شما نیز بعد از ۲۴ ساعت خودبهخود حذف میشود، مگر اینکه آن را به هایلایت (highlight) اضافه کنید.
— نوتیفیکیشن (Notification)
notification در لغت به معنی “اطلاعات رسمی دربارۀ موضوعی” است. در اینستاگرام این اصطلاح به تمام فعالیتهایی مربوط میشود که دیگران در مورد پیج و پستهای شما انجام میدهند. مثلا هنگامی که پستی از شما را لایک میکنند، کامنت میگذارند یا قصد دارند شما را فالو کنند. تک تک این موارد به صورت نوتیفیکیشنهای مجزا به شما گزارش میشود.
— هشتگ (Hashtags)
به زبان ساده هشتگ، برچسبی است که برای دستهبندی و به اشتراک گذاری پستها به کار میرود. استفاده از هشتگ باعث میشود که به راحتی بتوانید تمام محتواهای متفاوت (عکس، ویدیو و…) که در مورد یک موضوع خاص وجود دارد را پیدا کنید. هشتگ صرفا مخصوص به اینستاگرام نیست، بلکه در توئیتر، پینترست و فیسبوک نیز وجود دارد. مثلا اگر شما میخواهید عکسهای طبیعت را ببینید میتوانید با سرچ کردن #طبیعت عکسهای زیادی با این عنوان پیدا کنید.
استفاده از هشتگ فوقالعاده راحت است. کافی است پیش از هر چیزی که میخواهید بنویسید از یک علامت “#” استفاده کنید. همچنین این هشتگها را در موارد مختلفی میتوانید استفاده کنید. مثلا در کامنتها و زیر پستهایتان.
— اکسپلور (Explore)
اکسپلور اینستاگرام (یا همان Explore اینستاگرام!) صفحهای است که پستهایی از صفحات سراسر دنیای اینستاگرام (چه آنها را فالو کرده باشید و چه نکرده باشید) را برایتان نمایش خواهد داد. این پستها طبق فعالیتهای قبلی شما انتخاب میشوند و از الگوریتمهایی که برای دنبال کردن فعالیت شما در اینستاگرام تعبیه شده است، پیروی میکنند. البته این الگوریتم تنها به عملکرد شما وابسته نیست، بلکه فعالیت دوستانتان را نیز زیر نظر میگیرد.
— منشن (Mention)
منشن (mention) در لغت به معنای “اشاره کردن، ذکر کردن و نام بردن” است. دقیقا به همین معنا اگر بخواهید در اینستاگرام به نام کسی اشاره کنید، از این قابلیت استفاده میکنید. مثلا تصور کنید که یک عکس مشترک با دوستتان گرفتهاید و میخواهید به حضور او در عکس اشاره کنید یا میخواهید یک نفر را از چیزی آگاه کنید، در این حالت میتوانید او را منشن کنید. برای mention کردن کافی است از یک علامت “@” پیش از آیدی اینستاگرام شخص مورد نظر استفاده کنید. از این قابلیت هم در کپشنها و هم در کامنتها میتوانید استفاده کنید.
— تگ (Tag)
تگ (tag) در لغت به معنای “برچسب زدن و علامت زدن” است. تگ دقیقا معادل آنلاین برچسب است. گاهی شما در عکسهای اینستاگرام قصد دارید افراد عکس را معرفی کنید و به نام آنها اشاره کنید، در این حالت از قابلیت تگ کردن میتوانید استفاده کنید. برای تگ کردن کافی است از @ قبل از آیدی ایسنتاگرام افراد استفاده کنید.
— دایرکت (Direct)
Direct به معنای “مستقیم و بیواسطه” است. دایرکت در اینستاگرام شبیه ارسال پیام خصوصی میماند. در حقیقت هنگامی که شما میخواهید صرفا شما و شخص مورد نظر شما متن پیام شما را ببیند، میتوانید از دایرکت (ِDirect) استفاده کنید. البته در این قسمت قابلیت گروه ساختن نیز وجود دارد. دایرکت به نوعی همان قسمت پیام رسان اینستاگرام میباشد.
— لایک (Like)
همانطوری که تمام شما میدانید like (لایک) به معنای “علاقه داشتن” است. لایک کردن در اینستاگرام به این معناست که شما از چیزی خوشتان آمده است و میخواهید این توجه و علاقهتان را نشان دهید. در این حالت از لایک استفاده میکنیم. چنانچه بخواهید ببینید چه کسانی پستهای شما را لایک کردهاند، میتوانید به نوتیفیکیشنهای خود مراجعه کنید. شما میتوانید تمام پستهای اینستاگرام و حتی کامنتها را لایک کنید. اگر پست یا کامنتی را لایک کردید و به هر دلیلی پشیمان شدید، پشیمانی کاملا سود دارد چراکه میتوانید آنرا آنلایک کنید.
— آرشیو (Archive)
Archive (آرشیو) در اینستاگرام معادل همان آرشیو کردن است. شما میتوانید پستهای خود را آرشیو کنید تا هر زمان که بخواهید به آنها دسترسی داشته باشید.
— سرچ (Search)
سرچ به معنای جستوجو کردن است. این یکی از قابلیتهای قدرتمند اینستاگرام است که مخصوص جستجو کردن است. این قسمت شامل چهار بخش است :
۱- Search top
این قسمت به شما صفحاتی را نشان میدهد که بیشترین سرچهای خود شما بوده است.
۲- Search people
از این قسمت میتوانید با جستوجوی نام افراد یا کسبوکارها پیج اینستاگرام آنها را پیدا کنید. در همین بخش هنگامی که شما نام کسی را سرچ میکنید، قسمتی به نام Suggested به شما افراد یا پیجهای مشابه با سرچ شما را نشان خواهد داد.
۳- Search tags
از این قسمت شما میتوانید هشتگهای موردنظر خود را جستجو کنید تا پستهایی که دارای هشتگ موردنظر هستند، به شما نمایش داده شود.
۴- Search places
زمانی که شما جیپیاس (GPS) دستگاه خود را روشن کرده باشید میتوانید در میان مکانها، شهرها و کشورهای مختلف جستجو کرده و تمام عکسهایی که در آن لوکیشن (location) گرفته شدهاند را خواهید دید.
— Saves
در اینستاگرام تنها امکان سیوی که وجود دارد، سیو کردن در خود برنامه اینستاگرام است. شما هر پستی را که بخواهید میتوانید سیو کنید و از طریق صفحۀ خودتان به آنها دسترسی داشته باشید.
—Collections
از این قسمت میتوانید تمام پستهایی که سیو کردهاید را دستهبندی کنید. با اینکار شما کلکسیون خود را ایجاد کرذهاید.
— کامنت (Comment)
کامنت (Comment) به معنای “اظهارنظر کردن” است. در اینستاگرام نیز هنگامی که بخواهید نظر خود را در مورد یک پست بیان کنید، میتوانید زیر همان پست کامنت بگذارید. دقت کنید که این کامنتها توسط همه قابل دیدن است و امکان پاسخ (reply) به کامنت شما وجود دارد.
— کپشن (caption)
کپشن به صورت کلی به نوشتهای میگویند که زیر یک عکس در کتاب، روزنامه یا برنامۀ تلویزیونی آورده میشود. در اینستاگرام نیز به نوشتهای که در توضیح عکس میآورید کپشن (caption) میگویند. در وبلاگ دیدوگرام مطلبی با نام چگونه کپشن جذاب برای پستهای خود بنویسیم وجود دارد، که میتوانید آنرا بخوانید.
–ربات اینستاگرام
ربات اینستاگرام یک برنامه یا نرم افزار است که در نقش پیج شما، به سراغ آدمهایی میرود که احتمالاً به پیج شما علاقهمند هستند برای آنها کامنت میگذارد، لایک و فالو میکند تا در مقابل آنها نیز شما را لایک و فالو کنند. به این ترتیب شما میتوانید تعداد زیادی فالوورهای واقعی داشته باشید.
–بیزینس پروفایل (Business Profile)
صفحه تجاری (یا همان Business Profile) اینستاگرام مخصوص کسانی است که قصد استفاده تجاری از اینستاگرام را دارند. یعنی تمام کسانی که به دنبال کسب درآمد از اینستاگرام هستند. با ایجاد یک بیزینس پروفایل، شما به امکانات ویژهای در بخش مدیریت صفحه خود دسترسی خواهید داشت. امکاناتی که میتوانند به فروش بیشتر شما کمک کنند و کاربران عادی اینستاگرام، به آنها دسترسی ندارند.
— F4F
این اصطلاح مخفف Follow for Follow میباشد. این اصطلاح زمانی استفاده میشود که بخواهید بگویید اگر شما را فالو کنند، شما نیز آنها را فالو میکنید.
— L4L
این اصطلاح مخفف Like for Like است. در حقیقت با استفاده کردن از این اصطلاح شما به دیگران میفهمانید که چنانچه پست شما را لایک کنند، شما نیز در پاسخ آنها را لایک خواهید کرد.
— S4S
مخفف Shout For Shout است. این عبارت به این معناست که هر کس شما را فالو کرده، شخص مورد نظر شما را هم فالو کند. در حقیقت شما از پیج شخص مورد نظر اسکرین شات میگیرید و در پیج خودتان قرار میدهید و فالوورهای خود را ترغیب میکنید که او را فالو کنند. در مقابل آن شخص همین کار را در مورد شما انجام میدهد.
— Follow Back
اگر کسی شما را فالو کند و شما نیز در پاسخ او را فالو کنید، به اینکار فالوبک میگویند.
—Block
در صورتیکه نخواهید شخصی هیچ نشانهای از پیج شما ببیند (از قبیل خود پیج، فعالیتهای شما و …) و در اصطلاح بخواهید او را از صفحۀ مجازی خود حذف کنید، به راحتی میتوانید او را بلاک کنید.
–Report
با ریپورت کردن کسی به اینستاگرام اخطاری دادید که این شخص فعالیت غیر مجازی دارد. زمانی که تعداد ریپورتهای کسی ۱٫۵ برابر فالورهای پیجش شود، آن پیج توسط اینستاگرام بسته می شود. البته با گذاشتن کامنت انگلیسی میتوان از بسته شدن جلوگیری کرد. هر کامنت انگلیسی سه ریپورت را از بین می برد.
Spam 4 Spam
بعضی ها به این مورد comment for comment یا C4C هم میگویند . از این روش برای افزایش کامنتها استفاده میکنند. روش کار به این صورت است که شما زیر پست کسی چندین کامنت میگذارید و و او هم در پاسخ چند کامنت برای شما میگذارد. این روش بیشتر به درد کسانی میخورد که ریپورت شدهاند.