۱۰ مهر ۱۴۰۲
سواد رسانه ای

بازسازی اعتماد متقابل و امنیت روانی در رابطه

یکی از دلایلی که روابط فرا زناشویی را از طریق پناه بردن به فضای مجازی تسریع می بخشد، وجود تنش و نداشتن امنیت روانی در رابطه است. در این شرایط، افراد برای فرار از موقعیت فعلی و برای دریافت توجه، آرامش و حمایتی که از طرف همسرشان تأمین نمی شود، به روابط مجازی پنهانی روی می آورند؛ روابطی که هم از نظر عاطفی تأمین کننده هستند و هم دیگران نمی توانند به سادگی به آن ها برچسب خیانت بزنند، اما باید توجه داشت که ایجاد رابطه فراتر از چارچوب زندگی مشترک، چه در فضای مجازی و چه در روابط واقعی، آسیب هایی جدی به روابط زوجین می زند.

در این میان، شبکه های اجتماعی و فضای مجازی به عنوان تسهیل گر، شکل گیری روابط مجازی را سرعت می بخشند. برای پیشگیری از مواجهه با آسیب های فضای مجازی در زندگی مشترک، لازم است زوجین تلاش کنند تا فضای زندگی واقعی را غنی تر کنند و آرامش و امنیت را به رابطه بازگردانند.

— تعیین اهداف خاص

باید برای ارزیابی انتظارات هر یک از افراد نسبت به استفاده از رایانه و تعهد نسبت به بازسازی دوباره رابطه کنونی، اهدافی تعیین شود.

— دوری از عادت های مخرب در رابطه

زوجین تلاش می کنند با بعضی عادت های رفتاری که بیشتر وقت ها به وجودشان آگاهی ندارند، رفتار یکدیگر را کنترل کنند. از دیدگاه نظریه انتخاب، عادت های مخرب و تنش زا در رابطه کلامی و غیرکلامی زوجین که رابطه را به سردی می کشاند و امنیت روانی را به خطر می اندازد، شامل این موارد است: ۱. انتقاد، ۲. سرزنش، ۳. غر زدن، ۴. شکوه و گلایه، ۵. تهدید، ۶. تنبیه، ۷. باج دادن برای کنترل طرف مقابل.

همچنین دو ویژگی تحقیر کردن و ایجاد دیوار دفاعی در خود در مواجهه با مشکلات به مرور زمان رابطه را به سردی می کشاند و زمینه ساز گرایش افراد به روابط عاطفی جایگزین می شود.

— جایگزینی عادت های مفید در رابطه

رفتارهای جایگزین مناسب در رابطه شامل این موارد است: ۱.گوش کردن، ۲.حمایت، ۳. احترام، ۴. اعتماد، ۵. تشویق، ۶. پذیرش، ۷. گفت و گو برای حل اختلاف ها.

این ویژگی ها، احساس امنیت روانی را در طرف مقابل افزایش می دهد و همسر را به عنوان تکیه گاهی ایمن در رابطه معرفی می کند.

— تغییر ادبیات کلامی

استفاده از واژه «من » برای سرزنش نکردن دیگری، روش مؤثری در بهبود رابطه است. زوجین باید به عدم استفاده از زبان قضاوت کننده و متهم کننده تأکید داشته باشند و بتوانند احساسات و عقاید خود را به شکل دیگری ابراز کنند؛ مثلاً به جای گفتن «تو هیچ وقت به من توجه نمی کنی چون همیشه پشت رایانه هستی، می توان گفت وقتی مدت زیادی از زمان با هم بودنمان را پشت رایانه می گذرانی، احساس ترک شدن می کنم.

— همدلی

زوجین باید تلاش کنند تا بتوانند به فرد مقابل گوش دهند. زمانی که یکی از همسران سعی در توضیح دلایل اعمال خود دارد، باید همسرش مانع از بروز احساس خشم و عدم اعتمادش شود تا به این ترتیب بتواند برای گسترش ارتباط و در نتیجه درک متقابل، تا حد امکان صادقانه گوش بدهد.

— توجه فعال به همسر

گاهی علت حضور بیش از حد افراد در فضای مجازی و شکل دادن به روابط صمیمانه، به دلیل نیاز فرد به دریافت توجه و دوست داشته شدن است. پژوهش ها نشان می دهد که عدم توجه همسران به مؤلفه قدرت در مردان، مؤلفه توجه و تعلق در زنان و خلأ عاطفی پیش زمینه حرکت به سوی خیانت و روابط فرازناشویی است. همین کمبودها، آغازگر بسیاری از روابط و گفت وگو های آنلاین است که به مرور زمان منجر به شکل گیری روابط صمیمانه مجازی و حتی خیانت عاطفی نسبت به همسر می شود. مشخص کردن زمان هایی برای گفت و گو با همسر، توجه به ویژگی های مثبت او، تشویق و تحسین کردن، گوش دادن فعال و ابراز احساسات در قالب کلامی و غیرکلامی، راهکارهایی است که می تواند نیاز به توجه و تعلق را در زوجین برآورده و امنیت روانی را به رابطه تزریق کند.

— احترام به حریم خصوصی یکدیگر

یکی از نیازهای اساسی زوجین در رابطه، احساس اعتماد متقابل است. متأسفانه ویژگی کنترل گری، باعث می شود رعایت مرزهای خصوصی در زندگی مشترک بی معنا شود که این موضوع به امنیت روانی طرف مقابل آسیب می زند. غالبا افراد تصور می کنند بعد از ازدواج، حریم خصوصی معنا ندارد و تحت کنترل بودن طرف مقابل، بخشی از حقوق همسران است! در صورتی که کنترل کردن همیشگی تلفن همراه همسر و زیر نظر داشتن مداوم، نیاز به آزادی را در طرف مقابل فعال می کند که به صورت انجام رفتارهایی مثل استفاده از رمز عبور برای تلفن همراه یا قفل کردن کمد بروز می کند. این رفتارها به مرور زمان، به اعتماد متقابل آسیب می زند و امنیت روانی زوجین را تحت تأثیر قرار می دهد.
یانگ نیز در کتابش اشاره می کند که اگر زوجی در انتظار بهبود رابطه باشند، به کارگیری فناوری های دیجیتال برای جاسوسی و مچ گیری در مورد همسر، گزینه مناسبی به عنوان راه حل نیست!

نوشته های مرتبط

آسیب ها و تهدیدهای فضای مجازی – اتلاف وقت و کاهش بهره وری

irandokht admin

پیشگیری از مشکلات زناشویی در فضای مجازی

irandokht admin

معرفی وایبر

irandokht admin

ارسال دیدگاه

چهارده − 9 =