۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
سواد رسانه ای گذشته

آینده اینترنت

اینترنت در گذشته کنار زندگی حقیقی و زندگی دوم افراد محسوب می شد. جهانی موازی بود، اما کم کم فضای مجازی در حال تبدیل شدن به جهان اول است.

آینده اینترنت

موج آینده اینترنت، جهش انفجار گونه ای را در برقراری ارتباط میان افراد، فرایندها، اشیاء و وسایل ایجاد خواهد کرد. این انقلاب به نام « اینترنت اشیا » معروف است.

اینترنت اشیا مفهومی رایانشی است برای توصیف آینده ای که در آن اشیای فیزیکی یکی پس از دیگری به اینترنت وصل می شوند و با اشیای دیگر ارتباط برقرار می کنند. هم اکنون بسیاری از فعالیت های فضای حقیقی به فضای مجازی منتقل شده است. برای مثال خرید کالا، کسب و کار برخط، دانشگاه اینترنتی و حتی فعالیت های مرتبط با درمان و جراحی، اما دانشمندان پیش بینی می کنند که روزی خواهد رسید که همه چیز به اینترنت وصل خواهد شد که از آن به اینترنت همه چیز یا اینترنت اشیا نام برده می شود.

در اینترنت اشیا برای فرایند ارسال داده ها، نیازی به تعامل « انسان با انسان » یا « انسان با رایانه » نخواهد بود و داده ها به صورت خودکار و بر اساس تنظیمات انجام شده و در زمان های مشخص ( معمولا به صورت دائم و لحظه ای ) ارسال می شوند. برای مثال فرد به بانک خود اجازه می دهد بدون تماس با وی، ماهانه قبوض آب، برق، تلفن و گاز را از حسابش بردارد یا سامانه ای  که با نصب شدن روی ساختمان به صورت خودکار، گرمایش، سرمایش، مصرف انرژی، برق و آب و … را کنترل و قطع و وصل کند و بصورت آنلاین به فرد گزارش بدهد و او می تواند از طریق تلفن همراه خود، تغییرات مد نظرش را ایجاد کند، چراغ ها را خاموش و روشن کند، لباسشویی را به کار بیندازدیا درجه یخچال را کم و زیاد کند و … .

اینترنت اشیا حتی به کمک پزشک هم می آید تا از راه دور همه علائم سلامتی مربوط به وضعیت کودک پیش دبستانی یا خانم باردار را از طریق حسگر های هوشمندی که به ساعت مچی او وصل شده، بررسی کند و قبل از این که خود فرد متوجه شود،پیام هشدار را زودتر به پزشک، بیمارستان یا پدر خانواده منتقل کند.

 شاید برای شما جالب باشد هنگامی که بیرون از منزل هستید و ناگهان مهمان ها از شهرستان سر می رسند، بتوانید قبل از آن که به منزل برسید بخشی یا همه کارهای مربوط به مهمانی را انجام بدهید. مثلا بتوانید از طریق اینترنت، میوه ها و سبزی ها را که به صورت اینترنتی خریده اید، شست و شو دهید، مواد غذایی را در همزن برقی مخلوط کرده، درجه مایکروفر را تنظیم و جاروبرقی خودکار را روشن کنید تا منزل تان را تمیز کند. اما همه این موارد چندان دپر از دسترس نخواهد بود. البته کاربرد اینترنت اشیا در بخش اداری و صنعت بسیار بیشتر از آن چه گفته شد، است.

حسگرهای کارخانه ها به صورت خودکار هر نشستی ناشی از مواد گازی و مخازن را به سرعت اطلاع می دهند.  دستگاه های تهویه را خودکار و در زمان عدم حضور کارمندان آنها را را قطع می کنند.

آینده اینترنت

هواپیما های بدون سرنشین آتش سوزی را به صورت هوشمند خاموش می کنند و دستگاه های پیچیده در زمان مقرر و با توجه به ویژگی های خاک، رطوبت و دمای هوا زمین های کشاورزی را کود بدهند و آبیاری کنند. چراغ های راهنمایی و معابر شهری با توجه به ترافیک تنظیم شوند و …

بخش جذاب دیگر در اینترنت اشیا انتقال حواس پنج گانه به فضای مجازی برای ایجاد هرچه بیشتر احساس واقعی بودن این فضاست. برای مثال هم اکنون حس دیدن و شنیدن به فضای مجازی منتقل شده است. اما روزی خواهد رسید همه حواس پنج گانه مانند لمس کردن، بوییدن و چشیدن از طریق رایانه ممکن شود، برای مثال شما دوست دارید وقتی که پیراهن یا شلواری را می خرید از طریق لمس کردن، به کیفیت پارچه و جنس لباس پی ببرید. آیا این احساس از طریق لمس صفحه لپ تاپ یا تبلت میسر است؟

پاسخ « فعلا» و « هم اکنون » منفی است، اما جالب اینجاست که دانشمندان در حال کار کردن روی پروژه ای هستند که نه تنها بتواند احساساتی مانند شیرینی، بدبویی و زبری را منتقل کنند که با تحریک مغز هر احساس انسانی خوشایند و نا خوشایندی را که دوست دارند ( اعم از عشق، نفرت ، لذت و … ) به صورت مجازی ایجاد کنند.

درباره این که این پروژه چقدر واقع بینانه و چقدر خیال پردازانه است، جای بحث وجود دارد، اما نباید از ذهن دور داشت که بسیاری از اختراع ها و فناوری های امروز، زمانی خیال پردازی هایی شاعرانه بوده است.

نوشته های مرتبط

اینترنت در ایران

irandokht admin

بازی رایانه ای (گیم)

irandokht admin

رایانامه ( ایمیل )

irandokht admin

ارسال دیدگاه

یک × سه =