۲۹ خرداد ۱۴۰۳
سلامت و درمان مجله ایران دخت

ویتامین ها و مواد معدنی لازم برای رشد موها

ویتامین ها و مواد معدنی

ویتامین ها و مواد معدنی

تغذیه مناسب باعث می شود مویی نرم و براق و پوست سری سالم داشته

باشید و در عوض، داشتن تغذیه نامناسب یعنی داشتن موهایی خشک،

شکننده و در حدی نازک که به راحتی کنده می شوند و تغییر رنگ می دهند.

علاوه بر لزوم مصرف مواد مغذی غذایی مثل ویتامین ها، مواد معدنی،

پروتئین و اسیدهای چرب ضروری که در ادامه به طور کامل در موردشان

صحبت می شود، بعضی بیماری های مسبب ریزش مو را می توان با تغذیه

مناسب درمان کرد. مثال بعضی از انواع کم کاری تیرویید ناشی از مصرف کم

ید یا التهاب تیرویید هستند و آنها را می توان با دریافت مقادیر کافی ید و

ویتامین E درمان کرد.

یکی دیگر از این بیماری ها، آنمی ( کم خونی ) فقر آهن است. در صورت

کم شدن ذخایر آهن بدن، کم خونی ایجاد می شود. زناندر مقایسه با مردان ذخایر آهن

کمتری دارند و بیشتر در معرض کم خونی قرار می گیرند. علاوه بر درمان کم خونی به وسیله

داروها، مصرف غذاهای حاوی آهن نیز در جلوگیری از ریزش مو به علت کم خونی مؤثرند.

ویتامین ها و مواد معدنی

ویتامین ها و مواد معدنی

ویتامین ها و مواد معدنی

ویتامین A مو

آنتی اکسیدانی است که برای تولید سبوم در پوست سر لازم است.

غذاهای حاوی آن عبارتند از:

روغن کبد ماهی، گوشت، شیر، پنیر، تخممرغ، اسفناج، بروکلی، کلم،هویج، هلو و زردآلو.

ولی باید در نظر داشته باشید که مصرف بیش از حد آن باعث ایجاد مسمومیت و ریزش مو

و مشکالت جدی دیگر می شود و با قطع مصرف آن نیز ریزش مو اصلاح می شود.

ویتامین C مو

آنتیاکسیدانی است که باعث حفظ سلامت پوست و مو می شود.

غذاهای غنی از ویتامین C عبارتند از:

مرکبات، توت فرنگی، کیوی، طالبی، آناناس، گوجه فرنگی، فلفل سبز، سیب زمینی و سبزیجات

سبزینه دار.

همچنین ویتامین C باعث جذب بهتر آهن موجود در غذا می شود که برای جلوگیری از ریزش مو

ضروری است.

ویتامین E مو

آنتیاکسیدانی است که جریان خون سر را افزایش میدهد.

منابع آن شامل:

روغن های گیاهی مانند روغن زیتون، سبوس گندم، سویا،دانه ها، سبزیجات و برگ ها و دانه های روغنی خام.

به خاطرداشته باشید که مصرف زیادی آن سبب افزایش فشار خون و کاهش انعقاد خون می شود. افرادی که

داروهای ضد فشار خون یا ضد انعقادمصرف می کنند باید قبل از مصرف ویتامین E با پزشک خود مشورت کنند.

بیوتین مو

به تولید کراتین کمک میکند و از سفید شدن و ریزش مو جلوگیری می نماید.

کمبود بیوتین عالوه بر نازک شدن و ریزش مو، باعث خشکی و

پوسته پوسته شدن پوست و بی اشتهایی می شود.

منابع غذایی حاوی آن عبارتند از:

غلات سبوسدار، زرده تخممرغ، جگر، برنج و شیر، مخمر آبجو، دانه آفتابگردان، گردو، سویا، جو، عدس و نخود سبز.

اینوزیتول مو

باعث حفظ سلامت فولیکول های مو می شود. منابع غذایی آن شامل غلات سبوسدار، مخمر آبجو، جگر و مرکبات است.

نیاسین ویتامین B3 مو

باعث بهبود جریان خون پوست سر می شود. منابع آن شامل مخمر آبجو،سبوس گندم، ماهی، مرغ،

بوقلمون و گوشت است. مصرف بیش از حد آن باعث ایجاد احساس گرگرفتگی می شود.

اسید پانتوتنیک ویتامین B5 مو

از سفید شدن و ریزش مو جلوگیری می کند. منابع غذایی آن شامل مخمر آبجو، غالت سبوسدار،

گوشت و زرده تخم مرغ است.

ویتامین B6 مو

از ریزش مو جلوگیری میکند و موجب تولید ملانین می شود که مسئول ایجاد رنگ موها است.

کمبود ویتامین ۶B باعث ریزش مو، شکاف گوشه های لب، ضعف عضلانی و بی خوابی می شود.

منابع غذایی عبارتند از:

مخمر آبجو، جگر، غالت سبوسدار، سبزیجات، گوشت و زرده تخم مرغ. مصرف زیادی آن باعث

بی حسی دست ها و پاها می شود.

ویتامین B12

از ریزش مو جلوگیری می کند. مرغ، ماهی، تخم مرغ و شیر منابع خوب ویتامین ۱۲B هستند.

همچنین اسید فولیک و پاراآمینونبزوییک اسید ( PABA )نیز در حفظ و نگهداری رنگ و استحکام مو

بسیار مؤثرند.

پروتئین

پروتئین ها از اسیدهای آمینه تشکیل شده اند. چند تا از اسیدهای آمینه در ساختار مو نقش اساسی دارند که از مهمترین آنها ال- لیزین است.

کمبود پروتئین سبب می شود که قطر موها کاهش یابد و موها وارد مرحله استراحت شوند. بنابراین ۲ تا ۳ ماه بعد از مصرف کم پروتئین، تشدید ریزش مو خودشرا نشان می دهد. هر فرد سالم باید حداقل ۱۵ درصد انرژی روزانه خود را از غذاهای حاوی پروتئین تأمین کند.

سویا یکی از منابع غنی پروتئین است و مطالعات مختلف نشان داده اند که این ماده باعث تحریک رشد مو می شود. از دیگر منابع پروتئین می توان به گوشت و تخم مرغ و لبنیات و غالت اشاره کرد. بنابراین رژیم های لاغری نامناسب و فقیر از نظر پروتئین می توانند سبب ریزش موها شوند.

اسیدهای چرب ضروری

مصرف اسیدهای چرب ضروری که در ماهی و روغن زیتون وجود دارد، حالت موها را بهبود می بخشد و از خشکی و ریزش آنها جلوگیری می کند.

البته باید توجه داشت که مصرف زیاد چربیهای اشباع، باعث افزایش ریزش مو می شود. یکی از دالیلی که در سال های اخیر ریزش

مو در افراد افزایش یافته، مصرف غذاهای سرخ کردنی و دارای چربی های اشباع به میزان زیاد است.

کلسیم

برای رشد مو ضروری است. لبنیات، دانه های روغنی، مخمر آبجو، لوبیا، عدس و کنجد منابع خوب تأمین کلسیم هستند، ولی باید در نظر داشتهباشید که مصرف زیاد کلسیم از جذب آهن و روی جلوگیری می کند. همچنیناسیدهای موجود در شکالت نیز مانع جذب کلسیم میشود.

کروم

از افزایش یا کاهش قند خون که هر دو موجب ریزش مو می شوند،جلوگیری می کند.  منابع اصلی این ماده عبارتند از:
مخمر آبجو، جگر، نان سبوس دار و گوشت گاو.

مس

مس از ریزش مو جلوگیری می کند و باعث حفظ رنگ و ساختمان آن می شود. منابع خوب مس شامل جگر، سبزیجات، غلات
سبوس دار، تخم مرغ، ماهی و لوبیا است. باید در نظر داشته باشید که مصرف بیش از حد مواد دارای مس هم باعث ایجاد موی خشک و ریزش آن می شود.

ید

باعث تنظیم هورمون های تیرویید می شود و از ایجاد موی شکننده و ریزش مو جلوگیری می کند. منابع خوب آن شامل ماهی، نمک یددار و سیر است.

منیزیم

این عنصر همراه با کلسیم باعث بهبود رشد مو می شود. سبزیجات، سبوسگندم، غالت سبوس دار، سویا، ماهی و دانه های روغنی منابع خوب منیزیوم هستند.

منگنز

باعث افزایش رشد مو می گردد. غالت کامل سبوس دار، تخم مرغ، دانه های روغنی، نخود و لوبیا، مرغ، ماهی و گوشت حاوی مقادیر فراون منگنز هستند.

سلنیم

باعث حفظ خاصیت ارتجاعی پوست و مو می شود.

منابع آن عبارتند از: مخمر آبجو، گوشت، ماهی، غلات، تن ماهی و بروکلی. مصرف بیش از اندازه سلنیم باعث ریزش مو و افتادن دندان ها و ناخن ها می گردد.

پتاسیم

به بهبود جریان خون و رشد بهتر موها کمک می کند. موز، خرما، انجیر، میوه های خشکشده، سیر، دانه های روغنی، سیب زمینی، کشمش و ماست منابع غذایی حاوی پتاسیم هستند.

سیلیس

باعث استحکام مو می شود و از ریزش مو جلوگیری می کند. غذاهای دریایی، برنج، سویا، سبزیجات، قسمت خارجی سیب زمینی، خیار، فلفل قرمز و سبز، جوی خام و جوانه حبوبات دارای مقادیر فراوان سیلیسیوم هستند. مصرف بیش از اندازه این ماده باعث ریزش مو، دندان ها و ناخن می شود.

گوگرد

یکی از مهمترین عناصر تشکیل دهنده مو گوگرد است. پیاز، سیر، تخم مرغ،گوشت، ماهی و لبنیات منابع خوب گوگرد هستند.

روی

روی و ویتامین A با هم بر رشد و شادابی مو اثر می کنند. کمبود یکی ازاین عناصر باعث داشتن مویی خشک و پوستی چرب و علاوه بر آن، کاهش حس چشایی و دیر خوب شدن زخم ها می شود.

اسفناج، دانه آفتابگردان، قارچ،غلات سبوس دار، مخمر آبجو و علی الخصوص گوشت قرمز و گوشت ماکیان منابع خوب روی هستند. روی همچنین باعث بهبود عملکرد سیستم ایمنی می گردد. البته در نظر داشته باشید که مصرف زیاد این ماده می تواند از جذب آهن جلوگیری کند.

آهن

از کم خونی و ریزش موی ناشی از آن ممانعت می کند و در بسیاری از موارد کم خونی فقر آهن سبب ریزش مو می شود.

۳ علت اصلی کم خونی و فقر آهن عبارتند از:

۱ )از دست دادن آهن به علت خونریزی وسیع و مزمن که می تواند به علت خونریزی از دستگاه گوارش، بارداری، خونریزی های ماهیانه یا جراحات شدید باشد.

۲ )کاهش جذب آهن: داروهای خنثی کننده اسید معده می توانند سبب کاهش جذب آهن شوند. برداشتن کامل یا بخشی از معده       ( گاسترکتومی )، فقدان اسید معده ( آکلریدی )، برداشتن کامل یا بخشی از روده و اسهال مزمن نیز جذب آهن را کم می کنند.

۳ )مصرف ناکافی آهن در رژیم غذایی. علایم فقر آهن عبارتند از: کم خونی، موی شکننده، اختلال بلع، مشکلات گوارشی، گیجی، خستگی، استخوان های نازک و شکننده، ریزش مو، التهاب بافت های دهان، ناخن های قاشقی، چاقی،پوست رنگپریده، اضطراب و بیقراری و پاسخ های ذهنی کند. غذاهای حاوی آهن شامل سبزیجات مانند شاهی، تخم مرغ، نان های سبوسدار، بادام، خرما،
چغندر، لوبیا، عدس، هلو، گالبی، کدو، کشمش، کنجد، دانه سویا و آلو می شود.

 

مواد معدنی مواد معدنی  سلامت مو سلامت مو  سلامت مو سلامت مو 

ویتامین ها و مواد معدنی

نوشته های مرتبط

ریمل و ژل ابرو ، کاربرد و نحوه ی استفاده از آن

مدیر محتوا

آتراکوریوم ( Atracurium )

هادی گراوندی

صافکاری خطوط صورت با فیلر تکنی لیس

هادی گراوندی