۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
تغذیه و تناسب اندام مجله ایران دخت

مزایای تغذیه ی گیاهی (وگان) از لحاظ علمی

مزایای تغذیه ی گیاهی

مزایای تغذیه ی گیاهی

رژیم های غذایی گیاهی (وگان) در بحث کاهش وزن به افراد بسیار کمک کننده می باشند.

علاوه بر موارد گفته شده، این برنامه های غذایی همچنین از فوایدی برای بهبود سلامتی نیز برخوردار می باشند.

زمانی که این نوع رژیم را شروع می کنید، تاثیرات مثبت آن را بر روی قلب مشاهده می کنید.

همچنین اینکه، با این روند تغذیه ای ممکن است بتوان با بیماری هایی مانند دیابت نوع ۲ و یا برخی از سرطان ها مقابله کرد.

در این جا چند مزیت تغذیه ای رژیم های غذایی گیاهی آورده شده است:

رژیم غذایی گیاهی گاهی مغذی تر از رژیم معمولی:

اگر رژیم غذایی تان از حالت معمولی به صورت گیاه خواری تغییر پیدا کرده است، طبیعتاً با حذف گوشت و محصولات حیوانی این رژیم را شروع کرده اید.

این کار سبب پر رنگ شدن سایر غذاهای مصرفی در برنامه گیاه خواران می باشد. کامل کردن رژیم غذایی گیاهی با جایگزینی مواد غذایی مانند غلات کامل، میوه ها، سبزیجات، لوبیا، نخود فرنگی، آجیل و سایر دانه ها انجام می شود.

از آن جا که در رژیم گیاهی، مواد گفته شده بخش زیادی از برنامه ی تغذیه ای را تشکیل می دهند، بنابراین می تواند به مصرف روزانه ی برخی مواد مغذی و مفید کمک کنند.

به عنوان مثال، بسیاری از تحقیقات گزارش کرده اند که رژیم های غذایی گیاهی تمایل به افزایش موادی مانند، فیبر، آنتی اکسیدان ها و ترکیبات گیاهی مفید دارند. همچنین این مواد از نظر دارا بودن ترکیباتی مانند پتاسیم، منیزیم، فولات و ویتامین های C، A و E بسیار غنی تر هستند.

با این حال ، تمام رژیم های غذایی وگان به صورت برابر تاثیر نمی گذارند.

به عنوان مثال رژیم های گیاهی ضعیف و فقیر، ممکن است برای تامین اسید های چرب ضروری، ویتامین B12، آهن، کلسیم، ید و یا روی مورد نیاز بدن کافی نباشند.

به همین دلیل بهتر است که از رژیم های گیاه خواری ضعیف یا فاقد مواد مغذی دوری کنید. در عوض، رژیم غذایی خود را با گیاهان کامل و مواد مغذی و سرشار از املاح و مواد معدنی غنی، جایگزین و کامل کنید. همچنین ممکن است بخواهید از مکمل هایی مانند ویتامین B12 برای تکمیل مواد مغذی برنامه غذایی تان استفاده کنید.

کمک کننده به فرآیند کاهش وزن:

خیلی از افراد با امید به کم کردن وزنشان به رژیم های غذایی گیاهی تمایل پیدا می کنند.

بسیاری از مطالعات تجربی بر اساس مشاهده ی نمونه های عینی، مشخص می کنند که گیاه خواران نسبت به سایر افراد تمایل بیشتری به لاغر بودن دارند و شاخص توده ی بدنی (BMIs) کمتر نیز از ویژگی های این افراد است.

علاوه بر این در چندین مطالعه ی کنترل شده، گزارش شده است که رژیم های غذایی گیاهی برای کاهش وزن بسیار موثر هستند.

در طی یک مطالعه، رژیم گیاهی به شرکت کنندگان در این مطالعه کمک کرد تا در طول یک دوره مطالعه به مدت ۱۸ هفته، کاهش وزنی به اندازه ی ۴/۲ کیلوگرم داشته باشند، که این کاهش وزن بیشتر از سایر رژیم های کنترل وزن است.

نکته ی جالب توجه اینجاست که، افراد دارای برنامه غذایی گیاهی نسبت به افرادی که رژیم شان بر حسب محدود کردن میزان مصرف کالری است، کاهش وزن بیشتری را تجربه می کنند. این اتفاق در صورتی می افتد که افراد گیاه خوارمجاز می باشند تا زمان سیری کامل به خوردن غذا ادامه دهند.

پایین آمدن سطح قندخون و بهبود عملکرد کلیه ها:

رژیم گیاه خواری برای مشکلاتی همچون دیابت نوع ۲ و یا کاهش عملکرد کلیه ها فواید بسیاری را دارا می باشد.

در حقیقت بر اساس تحقیقات مشخص شده است که در بدن گیاه خواران تمایل به کاهش قندخون و

همچنین حساسیت به انسولین بیشتر می شود و خطر ابتلا شدن به دیابت نوع ۲ تا حدود ۵۰-۷۰%

کاهش پیدا می کند.

همچنین مشخص شده است که رژیم های افراد گیاه خوار بیش از رژیم های غذایی که به منظور کاهش

بیماری دیابت و قلب و همچنین کاهش کلسترول خون تجویز می شوند، در فرایند بهبود این مشکلات

تاثیر گذار است و سطح قندخون را در افراد دیابتی کاهش می دهد.

بر اساس گزارشات بدست آمده ی اخیر، در یک مطالعه بر روی افرادی که دارای مشکلات قندخون می باشند،

۴۳% از افرادی که تحت رژیم غذایی گیاهی قرار داشتند، توانستند که میزان مصرف داروهای کاهش قندخون

را کمتر کنند. در مقایسه با این گروه، تنها ۲۶% افرادی که از رژیم غذایی توصیه شده برای کاهش قندخون

استفاده می کنند تغییرات قابل توجهی در میزان کاهش قندخون شان مشاهده می کنند.

همچنین مشخص شده است که افراد دارای مشکلات دیابتی که پروتئین گیاهی را جایگزین گوشت می کنند،

ممکن است که که خطر کاهش عملکرد صحیح کلیه ها را کاهش دهند.

گیاه خواری و محافظت در مقابل برخی از انواع سرطان:

طبق اعلام سازمان بهداشت جهانی ، حدود یک سوم از سرطان های پیش آمده می توانند توسط عواملی

که تحت کنترل شما هستند، از جمله رژیم غذایی، پیشگیری شوند.

به عنوان مثال، مصرف منظم حبوبات می تواند خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را تا

حدود ۹ تا ۱۸ % کاهش دهد.

تحقیقات همچنین نشان می دهد که خوردن دست کم هفت واحد میوه و سبزیجات تازه در روز ممکن

است خطر ابتلا به سرطان را تا ۱۵ % کاهش دهد.

به طور کلی تفاوت افراد گیاه خوار با سایر افراد در مصرف بالا و قابل توجه مواد غذایی از جمله

حبوبات، میوه و سبزیجات است که ممکن است کاهش ۱۵% احتمال ابتلا به سرطان را بتواند توجیه کند.

رژیم های گیاهی به طور کلی بسیاری از محصولات سویا را شامل می شوند، و این مواد مغذی ممکن است

که در برابر سرطان سینه از انسان محافظت کنند.

از طرف دیگر قطع مصرف محصولات گوشتی و حیوانی ممکن است به کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات،

سینه و روده ی بزرگ کمک کند.

این مورد می تواند به دلیل رژیم های عاری از گوشت افراد گیاه خوار باشد که غذاهای با پخت

اشتباه و یا فرآوری را که ممکن است انواع خاصی از سرطان را ترویج دهند را حذف کرده اند.

اما گیاه خوارها علاوه بر محصولات پروتئینی و گوشتی، از مصرف محصولات لبنی نیز اجتناب می کنند، که

برخی از مطالعات نشان می دهد این پرهیز ممکن است ریسک ابتلا به سرطان پروستات را افزایش دهد.

از طرف دیگر نیز شواهدی وجود دارد مبنی بر اینکه، مصرف لبنیات ممکن است در کاهش احتمال ابتلا به سایر

سرطان ها، مانند سرطان روده ی بزرگ بسیار کمک کننده باشد. بنابراین احتمال اینکه قطع مصرف لبنیات تاثیری

در کاهش سرطان نداشته باشد وجود دارد.

کاهش احتمال ابتلا به بیماری های قلبی

افزایش فیبر ورودی به بدن از طریق خوردن میوه های تازه، سبزیجات، حبوبات و … سبب می شود که

احتمال ابتلا به بیماری های قلبی، کاهش یابد.

همه ی این مواد گفته شده در رژیم غذایی افراد گیاه خوار به مقدار زیادی مصرف می شود.

مشخص شده است که رژیم های غذایی این چنینی، تا ۴۲% احتمال ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش

می دهد و در کاهش مواردی مانند قند خون و کلسترول های بد (LDL) بسیار موثر عمل می کنند.

موارد گفته شده به خصوص برای سلامتی قلب می تواند مفید باشد،  زیرا کاهش فشار خون، کلسترول و قند خون می تواند  خطر ابتلا به بیماری های قلبی را تا ۴۶% کاهش دهد.

در مقابل قطع مصرف محصولات گوشتی، افراد گیاه خوار با مصرف غلات و آجیل به بهبود شرایط قلبی شان کمک

می کند.

منبع: healthline

 

مزایای تغذیه ی گیاهی (وگان) از لحاظ علمی مزایای تغذیه ی گیاهی (وگان) از لحاظ علمی

مزایای تغذیه ی گیاهی (وگان) از لحاظ علمی مزایای تغذیه ی گیاهی (وگان) از لحاظ علمی

نوشته های مرتبط

انواع مو و روش های نگه داری از آن ها

مدیر محتوا

روشن کردن پوست با ماسک های خانگی

صدیقه مخلوق پور

خواص درمانی سیب و سرکه ۳

فاطمه میرزایی

ارسال دیدگاه

4 × 4 =