۵ اردیبهشت ۱۴۰۳
سلامت و درمان مجله ایران دخت

کبد چرب ،علایم و گریدهای این بیماری

کبد چرب

افزایش مصرف غذاهای چرب و آماده، و عدم فعالیت مناسب یا گسترش زندگی ماشینی، بیماری های مختلفی به همراه آورده است.

درگیری کبدی، از جمله مضرات مصرف مواد غذایی نامناسب می ‌باشد.

امروزه متاسفانه بیماری کبد چرب که نسبتاً شایع شده است.

با وزن بیمار ارتباطی مستقیم دارد و با توجه به افزایش چاقی در جوامع مختلف (از جمله ایران) رو به افزایش است.

در سلول های کبد انسان، ماده ای به نام گلیکوژن ساخته می شود که در مواقع مورد نیاز در بدن آزاد می شود.

قند موجود در مواد غذایی توسط کبد به گلیکوژن تبدیل می شود.

چنانچه عملکرد کبد مختل شود، اسیدهای چرب انباشته شده و کبد، چرب خواهد شد.

افرادی که احتمال درگیری به بیماری کبد چرب دارند

کبد چرب، می تواند در اثر تغذیه ی نامناسب گریبان گیر هر فرد یا گروهی در جامعه باشد؛

با این حال، بعضی از افراد به‌علت شرایط خاص بدنی ممکن است بیش از سایرین در خطر ابتلا به کبد چرب، قرار داشته باشند.

برای مثال این افراد بیش از سایرین در معرض ابتلا به بیماری کبد چرب،هستند:

  •  افراد بسیار چاق
  • افراد مقاوم به انسولین
  • مبتلایان به دیابت نوع ۲
  • زنان مبتلا به سندروم تخمدان پلی‌کیستیک
  • زنان باردار
  • افرادی که سابقه ی ابتلا به هپاتیت C داشته‌اند
  • افرادی که داروهایی مانند متوترکسات، تاموکسیفن و آمیودارون مصرف می کنند
  • افرادی که کلسترول، تری گلیسیرید و فشار خون بالا دارند
  •   افراد مبتلا به سندروم متابولیک

از طرفی، نتایج تحقیقات نشان داده است که کبد چرب در زنان بین ۴۰ تا ۶۰ سال، شایع تر از مردان است.

در این میان، کودکان هم در معرض بیماری کبـد چرب هستند.

برخلاف باور عموم که بعضی بیماری ها را مختص دوران بزرگسالی می داند کودکان هم به دلایلی مانند تغذیه ی ناسالم و تحرک کم ممکن است به بیماری کبد چرب مبتلا شوند.

از این رو دقت در وضعیت تغذیه و ورزش کودکان اهمیت زیادی به منظور پیشگیری از بروز این بیماری در آن ها دارد.

کبد چرب

علائم بیماری کبد چرب

بیماری‌ های کبدی مانند هپاتیت و کبد چرب در مراحل اولیه هیچ نشانه ای برای تشخیص ندارند.

بنابراین، بیماران از شرایط خود بی اطلاع هستند تا وقتی که پس از گذشت زمان و وخیم شدن وضعیت کبد تاثیرات منفی بر عملکرد آن مشخص می شود.

وقتی کبد چرب، منجر به هپاتیت می شود کبد متورم می شود و بیمار در ناحیه فوقانی و راست شکم احساس فشار و سنگینی می کند.

به‌خصوص این علایم در مواردی که کبد چرب سریع ایجاد شده بیشتر بروز می کند.

کبد چرب، ارتباط مستقیمی با فعالیت بدن، وضعیت متابولیسم و افزایش چربی خون دارد.

تمامی این موارد زنگ خطرهایی هستند که فرد را از وضعیت کبد چرب شان باخبر می کند.

از دیگر علائم کبد چرب به موارد زیر باید اشاره کرد:

  • احساس خستگی
  • بی اشتهایی
  • ضعف عمومی
  • حالت تهوع
  • ضعف قدرت تقکر
  • درد بالای سمت راست شکم
  • بزرگی کبد
  • لکه های قهوه ای روی پوست گردن و زیر بغل

گریدهای بیماری کبد چرب،،

در صورت ابتلا به بیماری کبد چرب، معمولا یکی از چهار گرید آن در شما تشخیص داده می شود.

بیشتر افراد مبتلا به این بیماری، همیشه در مرحله نخست کـبد چرب باقی می مانند و حتی متوجه وجود آن نمی شوند.

اما در تعداد کمی از موارد، در صورتی که درمان کبد چرب و مدیریت آن در زمان صحیح انجام نگیرد،

این عارضه پیشرفت کرده و نهایتا باعث بروز آسیب به کبد می شود.

در زیر با ۴ گرید کبد چرب آشنا می شویم:

کبد چرب،ساده (تغییر چرب یا استئاتوز)

ایجاد چربی در سلول های کبد که کاملا بی ضرر بوده و تنها در صورتی تشخیص داده می شود که به دلایل دیگری بر روی فرد آزمایش انجام شود.

 استئاتوهپاتیت غیر الکلی (NASH)

شکل جدی تری از کـبد چرب غیر الکلی است که در آن کبد متورم می شود.

فیبروز کبدی

در این گرید از بیماری کبد چرب، التهاب مداوم باعث ایجاد بافت اسکار در اطراف کبد و رگ های خونی نزدیک آن می شود، اما کبد هنوز عملکرد طبیعی خود را دارد.

 سیروز کبدی

این مرحله از بیماری کبد چرب، که شدیدترین گرید آن به شمار می رود، پس از گذشت سال ها از وجود التهاب ایجاد می شود،
در زمانی که کبد منقبض شده و در آن زخم و توده ایجاد شده است.
چنین آسیب هایی دائمی بوده و ممکن است نهایتا به نارسایی کبدی (توقف عملکرد صحیح کبد) و سرطان کبد منجر شود.
اگر به مراحل اولیه بیماری کبد چرب مبتلا هستید، باید بدانید که سال ها طول می کشد تا فیبروز یا سیروز کبدی بروز کنند.
بنابراین بسیار مهم است تا با ایجاد تغییرات مثبت در سبک زندگی خود، از پیشرفت بیماری جلوگیری کنید و گامی در جهت درمان کبد چرب بردارید.
علائم بیماری کبد چرب

 سیروز کبدی  سیروز کبدی  فیبروز کبدی فیبروز کبدی  گریدهای بیماری کبد چرب گریدهای بیماری کبد چرب

نوشته های مرتبط

تغذیه مناسب برای دوران امتحانات

صدیقه مخلوق پور

اصل ۸۱ و ۸۲ از اصولی برای افزایش طول عمر

هادی گراوندی

خواص روغن نارگیل برای مو

صدیقه مخلوق پور